недеља, 30. јануар 2011.

LIČNA GREŠKA


Pokušaj da se protivnik nesportski ošteti preko telesnog kontakta nije dozvoljen i naziva se prekršaj (faul). Prekršaje najviše čine igrači ekipe koja se brani, ali učestali su i prekršaji u napadu (od strane igrača iz ekipe koja napada). Igrači na kojima je prekršaj napravljen ili dobijaju loptu da je ubace sa strane, ili šutiraju izvestan broj puta, u zavisnosti od težine prekršaja (slobodno bacanje), ako su faulirani prilikom šuta ili je ekipa koja je napravila prekršaj iskoristila bonus. Jedan poen se dodeljuje ekipi čiji igrač ubaci loptu na slobodnom bacanju, koji se izvodi iza linije udaljene od koša 4.5 metara. Igračima je dozvoljeno da šutiraju slobodno bacanje i iza linije, ali unutar kruga. Najbolji primer za takvo izvođenje slobodnjaka bio je Nik Van Eksel koji je izvodio slobodna bacanja metar iza linije.
Većina sudija zna improvizovati u svojim odlukama, npr. u situacijama kada nema očitog prekršaja, a sudija misli da se radi o nesportskom oštećivanju protivnika. Ali, sudija može i prevideti prekršaj, bilo namerno ili slučajno. Kriterijumi sudija variraju između utakmica, liga, takmičenja, ali najviše između samih sudija.
http://www.linkeri.com/admin/signup.php?ref=579


Igraču ili treneru koji pokaže nesportsko ponašanje npr. svađanjem sa sudijom ili tučom s drugim igračem, može se dodeliti tehnička greška. Kada se tehnička greška dodeli, protivničkoj ekipi se dodeljuju dva slobodna bacanja i posed lopte, iako i ovo pravilo varira između takmičenja.
Ponovljeni incidenti mogu rezultovati isključenjem. Težak prekršaj koji igrač napravi sa namerom direktnog ometanja igre i protivnika bez namere igranja loptom, naziva se namerni prekršaj. Kada dođe do namernog prekršaja kazna je teža; sudija sme i izbaciti krivca za prekršaj iz igre, ako je to po mišljenju sudije potrebno.
Ukoliko ekipa pređe dozvoljeni broj prekršaja u periodu utakmice (četvrtini ili poluvremenu), koji iznosi četiri, protivničkoj ekipi dozvoljeno je pucanje jednog ili dva slobodna udarca (zavisno od pravila takmičenja) nakon svakoga idućeg prekršaja. Igraču koji napravi pet (međunarodna košarka) ili šest prekršaja (NBA), uključujući tehničke greške, nije dozvoljen nastavak utakmice, pa se isti igrač mora udaljiti sa terena. Kaže se da je igrač isključen.

Нема коментара:

Постави коментар